Nageljnove žbice
Syzygium aromaticum
Uporaba:
Uporabljajo se cvetni brsti, posušeni, celi ali mleti. Kaj bi sladice, punč in božič brez klinčkov? Ognjeno-vroč okus in močan vonj, sta skoraj nepogrešljiva v številnih jedeh. Vendar ne samo v božičnem času, so nageljnove žbice zelo priljubljene. Žbice začinjajo tudi pikantne jedi, kot so perutnina, rdeče zelje in številne marinade. Nageljnove žbice so pomemben sestavni del številnih mešanic začimb, kot so indijski "garam masala", v arabščini "Baharat" in kitajske mešanice petih začimb.
Nahajališče:
Strok prihaja iz drevesa indonezijskega Moluccas, imenovana tudi Spice Islands. Danes se kultivirajo stroki na Madagaskarju, Tanzaniji, Šrilanki in v Maleziji.
vgl. Anne Iburg "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, Dörfler Verlag GmbH
Izdelek z Nageljnove žbice
-
KOTÁNYI Klinčki celi, 30 g
- v praktični, hermetično zaprti stekleni embalaži
- nepogrešljivi v punču in bovlah
-
KOTÁNYI Začimbe za vloženo zelenjavo, 43 g
- za okusne jedi
- z izbranimi začimbami
- za cvetačo, kumare in buče
-
Ehrenwort BIO Halloween Pumpkin Spice Latte, 35 g
- začinjen užitek
- hitra priprava
- zabavni dizajn noč čarovnic
-
KOTÁNYI Mešanica za divjačino, cela, 19 g
- odlično za divjačino in zajca
- uravnotežena mešanica
- za odličen okus
-
KOTÁNYI Začimbna mešanica za punč, 12 g
- čudovito začinjena mešanica
- s tipičnimi sestavinami
-
KOTÁNYI Začimbna mešanica Spekulatius, 20 g
- za torte in kompote
- odlično z ingverjem in janežem
- božični okus