Janež
Pimpinella anisum
Uporaba:
Janež je tradicionalni božična začimba in zelo priljubljena za peko. Poleg tega je janež tudi zelo priljubljen kot dodatek za žgane pijače in likerje, kot so sambuka, Raki, Ouzo in Absint - zaradi janeža pridobi pijača lakrici podoben okus.
Nahajališče:
Začimba najbolje uspeva v zmernih podnebjih, zato je tudi južni predel Rusije glavno rastoče področje. Prvotno izvira janež iz Azije in vzhodnega Sredozemlja.
vgl. Anne Iburg "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, Dörfler Verlag GmbH
Izdelek z Janež
-
KOTÁNYI Janež, 25 g
- odličen za peko
- aromatičen, sladek okus
-
KOTÁNYI Janež, cel, 385 g
- sladko-pikanten, rahlo saden okus
- dotik brez primere
- aroma po sladkem korenu
-
-
KOTÁNYI Zvezdasti janež, cel, 225 ml (35 g)
- pikantna topla aroma
- spominja na sladki koromač
- priljubljena začimba
-
-
-
-
Cosmoveda Mlet BIO janež, 23 g
- za špirite, sladice in kruh
- za pekarske izdelke
-
Cosmoveda Celosten BIO janež, 10 g
- za žgane pijače in sladice
- za kruh in pecivo
- janež iz Indije