Zvezdasti janež
Illicium verum
Navodila za uporabo:
Plodovi se uporabljajo celi ali mleti. V kitajski kuhinji se pogosto uporablja za krepke jedi, kot so jagnjetina, raca ali gos. V Evropi je poznan bolj kot božična začimba za sladice. Poleg tega, je zvezdast janež sestavni del mešanice 5-začimb. Lupina zvezdastega janeža je bolj aromatična, kot samo jedro zato se janež uporablja skupaj z lupino.
Pojavljanje:
Zvezdasti janež prihaja verjetno iz južne Kitajske in je v Evropi znan šele od 18. stoletja naprej. Glavne izvoznice danes so Vietnam, Kambodža, Laos, Japonska in Filipini.
vgl. Anne Iburg "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, Dörfler Verlag GmbH
Izdelek z Zvezdasti janež
-
-
KOTÁNYI Zvezdasti janež, cel, 225 ml (35 g)
- pikantna topla aroma
- spominja na sladki koromač
- priljubljena začimba
-
-
Stay Spiced! Začimbna mešanica "Glockenbimmler", 40 g
- tradicionalne začimbe za kuhano vino
- z grobimi začimbnimi koščki
- s cimetom in brinovimi jagodami
-
-
J.Kinski Bio začimbna mešanica Wok Spice, 150 g
- za zelenjavo & meso
- sadno, začinjeno & rahlo pikantno
- nežna obdelava arom
-
Sonnentor Chai - bio črni čaj, 18 Čajnih vrečk (32,40 g)
- sladko, čokoladno in pikantno
- klasičen recept in intenzivne začimbe
- čas kuhanja: 5-10 minut
-
Cosmoveda Bio čaj mete in cimeta, 20 vreč. (25 vreč)
- eksotičen, osvežujoč okus
- premium kakovost
- pošteno trgovano
-