Zvezdasti janež
Illicium verum
Navodila za uporabo:
Plodovi se uporabljajo celi ali mleti. V kitajski kuhinji se pogosto uporablja za krepke jedi, kot so jagnjetina, raca ali gos. V Evropi je poznan bolj kot božična začimba za sladice. Poleg tega, je zvezdast janež sestavni del mešanice 5-začimb. Lupina zvezdastega janeža je bolj aromatična, kot samo jedro zato se janež uporablja skupaj z lupino.
Pojavljanje:
Zvezdasti janež prihaja verjetno iz južne Kitajske in je v Evropi znan šele od 18. stoletja naprej. Glavne izvoznice danes so Vietnam, Kambodža, Laos, Japonska in Filipini.
vgl. Anne Iburg "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, Dörfler Verlag GmbH
Izdelek z Zvezdasti janež
-
KOTÁNYI Zvezdasti janež, cel, 225 ml (35 g)
- pikantna topla aroma
- spominja na sladki koromač
- priljubljena začimba
-
Obsthof Retter Kukruma pasta, bio, 100 g
- za tople napitke
- primerno tudi kot namaz
- ročno izdelano in vegansko
-
Ehrenwort Bio Taj Mahal Garam Masala, 42 g
- intenzivno in rahlo pikantno
- cimet, piment in poper
- oplemeniti indijsko kuhinjo
-
Stay Spiced! Začimbna mešanica "Glockenbimmler", 40 g
- tradicionalne začimbe za kuhano vino
- z grobimi začimbnimi koščki
- s cimetom in brinovimi jagodami