Domače krompirjeve palačinke - priljubljena jed na čeških festivalih

Domače krompirjeve palačinke - priljubljena jed na čeških festivalih

Za slastne trenutke v dolgih poletnih dneh

Bramboráčky - češke krompirjeve palačinke

Krompirjeve palačinke so jed, ki jo najdemo, v številnih različicah, tako rekoč na vsakem kotičku Zemlje. Gre pravzaprav za jed, ki zahteva malo lahko dostopnih sestavin in je zelo enostavna za pripravo. Na Češkem se krompirjeve palačinke imenujejo Bramboráčky in so neločljivo povezane s poletnimi meseci, zabavami in večeri ob ognju.

Kot smo že povedali, je prednost krompirjevih palačink v tem, da je za pripravo dovolj zelo malo osnovnih sestavin, ki jih pogosto imamo že doma. Poleg tega je recept zelo enostaven za pripravo, saj vam ni treba imeti izkušenj v kuhinji. Najpomembneje od vsega pa je, da so Bramboráčky preprosto okusne in vedno osvojijo vsako brbončico. Težava je, da se težko ustavite, da jih ne pojeste preveč! Poglejmo skupaj, kako jih pripraviti.

Sestavine

  • 750 g krompirja
  • 6 strokov česna
  • 80 g moke tip 00
  • 1/2 žličke mlete kumine
  • 2 žlici posušenega majarona
  • 200 ml mleka
  • 1 žlica olja
  • sol
  • 1 jajce
  • olje za cvrtje

Priprava

  1. Krompir grobo naribajte in malo stisnite, da odstranite vodo.
  2. Stroke česna stisnite in jih dodajte h krompirju.
  3. Dodajte vse ostale sestavine in dobro premešajte.
  4. Z zajemalko zmes vlijte v vroče olje in oblikujte manjše palačinke.
  5. Pecite po nekaj palačink naenkrat in jih nekajkrat obrnite do zlato rjave barve.
  6. Položite jih na vpojni papir, da odstranite odvečno olje.
  7. Palačinke postrezite vroče.

Přejeme Vám dobrou chuť! (= dober tek v češčini)

Naš nasvet? Bramboráčky postrezite z omako iz svežega jogurta in jih pospremite s prijetno ledeno pijačo!

Hvala Marii in Jitki iz naše češke ekipe za recept in ta članek.