Recept za porov narastek: kuhanje ne glede na sezono

Recept za porov narastek: kuhanje ne glede na sezono

Poor je trenutno sredi sezone. Če torej želimo pozitivno prispevati k podnebju, je dobro, da iz njega nekaj skuhamo. Zaradi tega vam predstavljamo recept za pripravo. Preprosto je okusno, bodisi vroče, hladno ali mlačno.

Sestavine za 4 osebe


Testo

  • 200 g pšenične moke (550)
  • 60 ml mleka
  • 80 g masla
  • 1 jajce
  • ½ žličke soli


Obloga


Preliv

  • 200 g stepene smetane
  • 150 g naribanega sira Emmental
  • 4 jajca
  • Sol in poper

Priprava

  1. Iz sestavin zamesimo gladko testo, ga razvaljamo in z njim poravnamo namaščeno ponev za kvas. Nato hladimo vsaj trideset minut.
  2. Por narežemo na tanke rezine, slanino prav tako narežemo.
  3. Zdaj segrejemo maslo v ponvi in v njem prepražimo kocke slanine, nato odstranimo iz ponve. Por nato dušimo v isti ponvi. Začinimo s kumino, soljo, poprom in muškatnim oreščkom, nato pa obložimo s slanino in porom.
  4. Skupaj zmešamo stepeno smetano, jajca in sir, začinimo s soljo in poprom ter prelijemo čez mešanico pora in slanine.
  5. Narastek se peče v predhodno ogreti pečici na 200 °C in je pripravljen po 25-30 minutah.
  6. Opomba: Namesto enega velikega narastka lahko naredite več majhnih, odvisno od oblik, ki jih imate doma.