Sabich sendvič v različici s focaccio
Slastna vegetarijanska jed
Sabich ali sabih je izraelska ulična hrana, ki se pripravlja tako, da se pitta ali laffa kruh nadeva z ocvrtimi jajčevci, trdo kuhanimi jajci, sesekljano paradižnikovo solato, peteršiljem in omako tahini. Tradicionalno so v sendviču tudi kisle kumarice, koriander, humus, zelje in izraelska omaka amba.
Seveda pa obstaja nešteto različic in ta, ki vam jo bomo predstavili, je pripravljena z italijanskim kruhom focaccia.
SABICH
Za 4-6 oseb, primerno za jed ob kateremkoli času dneva.
Sestavine za celoten recept:
- sestavine za paradižnikovo solato (recept v nadaljevanju besedila)
- 10 (ali poljubno količino) češnjevih paradižnikov
- 1 strok česna
- 1 pest listov koriandra (priporočeno svežega, v kolikor ni na voljo, lahko uporabite tudi posušeni koriander)
- 2 žlici olivnega olja
- 1 čajna žlička limoninega soka
- morska sol
- sestavine za ocvrt jajčevec (recept v nadaljevanju)
- olje oljne ogrščice, za cvrtje
- 1 velik jajčevec
- večnamenska moka za posipanje
- morska sol
- 5 jajc
- morska sol
- sestavine za 1 focaccia kruh (recept v nadaljevanju)
- 500 g moke (bele gladke moke ali moke za pico)
- 20 g sladkorja
- 10 g soli
- 5 g suhega kvasa
- 25 ml oljčnega olja
- 340 ml vode
- groba morska sol
- sestavine za 250g tahini omake (recept v nadaljevanju)
- 1 žlica limoninega soka
- 1/4 čajne žličke morske soli
- 180 g tahinija
- 120ml vode
- sestavine za 100 g amba omake (recept v nadaljevanju)
- 60 g vloženega manga
- 20 ml vode
- 20 ml olja oljne ogrščice
- sestavine za 50g zhug začimbe (recept v nadaljevanju)
- 1 strok česna
- 7 g listov koriandra
- 12 g peteršilja
- 1 paprika kajenskega popra
- 2 žlici olivnega olja
- morska sol
- 1 pest listov koriandra
Navodila za pripravo:
FOCACCIA: (začnite pripravljati dan prej)
Prvi dan:
- V skledi zmešajte moko, sladkor, sol in kvas.
- Dodajte oljčno olje in vodo ter gnetite ročno ali s paličnim mešalnikom, dokler ne dobite lepljivega testa.
- Skledo pokrijte s plastično folijo, dvakrat prebodite z vilicami in pustite testo v hladilniku vzhajati 12-24 ur.
Naslednji dan:
- Po 12-24 urah vzhajano testo uporabite za 1 velik hlebec kruha focaccia.
- Testo v skledi posujte z moko, nato pa ga obrnite na delovno površino s pomokano stranjo navzdol.
- Robove testa prepogibajte do sredine in močno pritiskajte, pri tem pa kroglo testa vedno nekoliko obračajte.
- Testo pokrijte in pustite počivati 30 minut na sobni temperaturi.
- Segrejte pečico na 230 °C
- Pekač za peko namažite z oljčnim oljem. Z naoljenimi rokami previdno raztegnite veliko kepo testa po celotnem pekaču in jo pritisnite na površino. Z razprtimi prsti naredite vdolbine na površini testa in rahlo potresite z grobo morsko soljo.
- Pecite, dokler ne dobi zlatorjave barve, približno 10-12 minut.
PARADIŽNIKOVA SOLATA:
- Za paradižnikovo solato paradižnik narežite na polovice ali četrtine, česen pa olupite in drobno sesekljajte.
- Drobno nasekljajte tudi koriandrove liste (če nimate svežega koriandra, lahko uporabite tudi posušenega).
- Česen in koriander skupaj z oljčnim oljem in limoninim sokom zmešajte v skledi in začinite s soljo.
- Dodajte narezan paradižnik in premešajte, ter pustite solato, dokler ne boste nared za uporabo.
JAJČEVEC:
- V globoki ponvi segrejte zadostno količino olja oljne ogrščice.
- Jajčevec olupite in ga po dolžini narežite na 5 mm debele rezine.
- Potresite rezine z moko in jih pecite v vročem olju, dokler se ne obarvajo zlato rjavo.
- Odstranite z mrežastim cedilom, odcedite na papirnatih brisačah in začinite s soljo.
TAHINI:
- V visoki posodi zmešajte limonin sok, sol in vodo.
- S paličnim mešalnikom postopoma vmešajte tahini, dokler se vse skupaj dobro ne zmeša, tahini pa postane gladek in kremast.
- Če želite bolj tekočo konsistenco, dodajte še več vode.
AMBA:
- Vse sestavine zmešajte v mešalniku ali paličnem mešalniku, dokler ne dobite zelo gladke, kremaste omake.
ZHUG:
- Česen olupite in zelo drobno sesekljajte.
- Koriander in peteršilj zelo drobno sesekljajte.
- Papriko kajenskega popra prerežite na pol in odstranite semena, ter jo zelo drobno sesekljajte.
- Vse lahko tudi grobo sesekljate in nato grobo zmešate v mešalniku.
- Mešanico zmešajte z oljčnim oljem in solite po okusu.
JAJCA:
- Jajca kuhajte 6 minut in pol, nato jih olupite, prerežite na pol ali na rezine in posolite.
ZLAGANJE VSEH SESTAVIN V KONČNO JED:
Tako, zdaj so pripravljene vse sestavine, ki jih naložite na focaccio.
- Vnaprej pečeno focaccio najprej premažite s tahinijem in ambo.
- Nato razporedite rezine jajčevcev, narezana jajca in paradižnikovo solato.
- Začinite z zhug začimbo in okrasite še z nekaj lističi koriandra.
Končano jed narežite na poljubno velike kose in postrezite. Dober tek!
Primerni izdelki
-
Sapore di Sole Bio 100% sezamova krema - svetli tahini, 180 g
- Intenziven okus in ekstra kremasto
- Izdelano iz 100% olupljenega sezama
- Vsestransko in hranljivo
€ 4,39 (€ 24,39 / kg)Dostava do 23 november
-
Ölmühle Solling Bio deviško olje oljne ogrščice, 500 ml
- nežno hladno stiskano
- izdelano iz neolupljene bio oljne ogrščice
- idealno za kuhanje na pari in cvrtje
€ 6,89 (€ 13,78 / l)Dostava do 23 november
- 4.4 (7)
Sonnentor Koriander, 15 g
- sladko začinjena aroma
- idealna za tajski kari in gvakamole
- intenzivni okus
€ 2,69 (€ 179,33 / kg)Dostava do 23 november
- 5.0 (5)
Muraglia Olivno olje Peranzana, 250 ml
- izredno sadno
- izdelano v Apulien
- iz 100% Peranzana-oljk
€ 18,89 (€ 75,56 / l)Dostava do 23 november
Iz naših objavljenih člankov:
Odkrijte Piccantino:
-
Slovenija: standardna dostava brezplačna za pošiljke nad € 49,90
-
Brezplačno
vračilo -
Odprema v 24 urah
Več kot 11.250 izdelkov