Sezam
Sesamum indicum
Navodila za uporabo:
Semena se uporabljajo posušena, cela ali mleta. V srednji Evropi je sezamova semena pogosto uporabljajo za peko kruha. V Aziji pa obstaja veliko jedi, ki se pripravljajo s sezamom npr. sladice in jedi z mesom in ribami, ki se ovijejo v čudovito skorjo sezama.
Pojavljanje:
Sezam prihaja iz Azije in je ena od najstarejših kulturnih rastlin na svetu. Že desetletja se majhna semena pridelujejo v Mezopotamiji med Tigrisom in Evfratom, v Indiji ter v Afriki. Danes so glavne izvoznice Nikaragva, Mehika, Kitajska in Turčija.
vgl. Anne Iburg "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, Dörfler Verlag GmbH
Izdelek z Sezam
-
Taifun Bio dimljeni tofu - mandlji-sezam, 200 g
- Dimljena različica tofuja
- S praženimi mandlji in sezamom
- Okusno toplo in hladno
-
Bake Affair Bio sezam, 100 g
- olupljen
- za pecivo ali kuhanje
- odlično tudi za uživanje surovega
-
Arche Naturküche Bio črni sezam, 125 g
- čista sezamova semena
- vsestranska uporaba
- iz ajurvedske kuhinje
-
SoSo Factory Fleur de Sel Japón 日本, 100 g
- Zelnata, sveža in rahlo pikantna
- Z algami Nori in sezamom
- Idealno za riž in tofu
-
Rapunzel Bio tahini beli (sezamovo maslo), 250 g
- izdelano iz olupljenega sezama
- previdno in fino zmleto
- blagega okusa
-
Sapore di Sole Bio 100% polnozrnata sezamova krema - temni tahini, 180 g
- Intenziven okus in žametna tekstura
- Za sladke in slane jedi
- Mleto s kamnom