Najdražje začimbe na svetu

Včasih so cene začimb dosegale astronomske cene. V 19. stoletju, pa si je večina ljudi že lahko privoščila začimbe, saj so začimbni monopoli propadli. Vendar pa tudi danes obstaja nekaj začimb, pri katerih kilogram doseže ceno majhnega avtomobila. ​

Začimbe so rastline ali njihovi deli, ki slovijo po različnih vonjih in okusih. Te lastnosti so bistvenega pomena v kuhinji in pomembno vplivajo na okus jedi.

Žafran

Daleč najbolj dragocena začimba na svetu je danes žafran. Posušene nitke žafrana je mogoče kupiti kot žafran. Kilogram te začimbe, odvisno od kakovost, dosega ceno med 3.000€ in 14.000€.

Žafran spada v družino lilij. Rastlina prvotno izvira iz Male Azije in Sredozemlja, gojijo pa jo predvsem v južni Franciji, Iranu, Španiji, Italiji, Maroku in v Grčiji. Razlog za tako zelo visoke cene, je draga trgatev. Žafran crocus cveti le enkrat letno dva tedna. Pestiči - vsak cvet ima tri, se skrbno ročno obirajo in sicer takoj zjutraj, tik po odprtju cveta. V nasprotnem primeru izhlapi dragocena aroma. Za en kilogram začimbe je potrebno 150.000 cvetov ali površino 1000 kvadratnih metrov.

Žafran se uporablja tudi za obarvanje živil. Ta dragocena začimba se uporablja predvsem za boljši okus jedi z rižem.

Vanilja

Na drugem mestu je vanilja. Strok vanilje stane od tri do pet evrov, odvisno od kakovosti. Cena je tako visoka zaradi delovno intenzivnega proizvodnega procesa. Pri trgovanju se uporabljajo le fermentirani stroki. Te so dolgi do 30 centimetrov. Tik preden dozorijo, se jih ročno pobere, obdela z vodno paro in za štiri tedne shrani v vodotesnem kontejnerju, kjer počasi fermentirajo. Za pripravo je potrebnega veliko časa in dela.

Vanilja izvira iz Mehike, danes pa se jo goji predvsem na otokih v Indijskem oceanu in na Madagaskarju na velikih plantažah. Od več kot 100 vrst po vsem svetu, se jih le 15 uporabljajo za sladice.

Kardamom

Kardamom je s svojo ceno okoli 60€ za kilogram, v primerjavi z žafranom in vaniljo relativno poceni. Kljub temu, pa je tudi ta cena daleč nad povprečjem cen začimb. Zato kardamom nesporno zaseda tretje mesto.

Kardamom spada v družino ingverja. Ponaša se z ognjeno pikantnim okusom. Gojijo ga predvsem v Indiji in na Madagaskarju. Obstajata dve vrsti: črni in zeleni kardamom. Črni kardamom ima dimljen, zemeljski okus in se uporablja predvsem za pripravo slanih jedi. Zeleni kardamom pa se pogosto uporablja za sladice.

Sedaj pa še nekaj o dveh začimbah, ki sta bili nekoč zelo dragi in tudi danes spadata med dražje, kljub temu, da danes staneta le delček cene, ki sta jo dosegali nekoč.

Poper

Nesporno je na vrhu seznama najdražjih začimb v zgodovini poper. Danes najpogosteje uporabljena začimba, je bila stoletja najdražja začimba. Poper je bil nekoč tako dragocen, da je ravno zaradi njega prihajalo do bitk in odkritih novih poti do Indije. Pravzaprav ironično je, da je Kolumb novo celino odkril ravno zaradi iskanja morske poti do Indije in njenih začimb. Tudi to je razlog, da je poper izgubil svojo pomembnost. Z odkritjem čilija je nenadoma postal še ena začimba, ki poudari okus hrane.

Prvotno poper prihaja iz Indije, danes pa ga gojijo tudi v številnih državah jugovzhodne Azije in tudi v Braziliji. Rastlina je plezalka, poper pa lahko obirajo dvakrat letno.

Cimet

O katerem cimetu govorimo? V Evropi kot začimbo poznamo dve vrsti cimeta: kitajski cimet ali cassia cimet in pravi cimet ali ceylonski cimet. Ceylonski cimet je redkejši od kitajskega, zato je nekoliko dražji.

Cimet je posušeno lubje cimetovega drevesa. Je ena izmed najstarejših začimb na svetu in se uporablja predvsem za sladice. Prvotno so cimetova drevesa izvirala iz Šrilanke, danes pa jih gojijo v mnogih tropskih državah. Med 16. in 18. stoletjem je bil cimet posebej dragocen in je bil eden od najdražjih začimb na svetu.