Triplat
Trigonella foenum-graecum
Uporaba:
Listi se uporabljajo sveži in posušeni, semena pa posušena cela ali mleta. Triplat ima pikanten-grenak okus, ki je rahlo mokast. Vonj je nekoliko podoben sveže mletemu senu, zato se včasih imenuje tudi "grško seno". Najdemo ga predvsem v indijski in egipčanski in etiopski kulinariki, v indijskem kariju in chutney ter v egipčanskih/etiopskih ribjih, mesnih in zelenjavnih jedeh.
Nahajališče:
Triplat ima svoj izvor v Mezopotamiji, v Sredozemlju pa ga gojijo že od Antičnih časov. Glavna pridelovalna območja so danes še vedno Sredozemlje in Srednja Azija.
vgl. Anne Iburg "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, Dörfler Verlag GmbH
Izdelek z Triplat
-
KOTÁNYI Triplat celi, 76 g
- aromatičen okus
- primerno tudi za vlaganje
- idealno za orientalsko kuhinjo
-
-
-
Sonnentor Seme za kaljenje triplat, 120 g
- vsebujejo veliko železa in fosforja
- čudovit vonj karija
- idealen dodatek jedem z rezanci in rižem
-
-
Cosmoveda Celosten BIO triplat, 10 g
- grenkega okusa
- znan po celem svetu
-
Sonnentor Seme za kaljenje mix, 120 g
- 3 različne vrste kalčkov
- idealen dodatek za solate
- kalitev: 4 - 6 dni
-
KOTÁNYI Curry Madras, 45 g
- harmonično ustvarjanje
- rahlo pikantno
- s kurkamo in ingverjem
-