Žafran
Crocus sativus
Navodila za uporabo:
Uporabeni so cvetovi, posušeni, celi ali mleti. "Žafran naredi kuhanje rumeno" - rek pozna prav vsak, ki je z žafranom že kdaj kuhal. Njegova rumena barva je prav tisto zakaj žafran izstopa. Zaradi njega imata španska paella ali italijanska rižota značilno rumeno barvo. Žafran se tudi lepo ujema z jagnjetino, perutnino in ribami, saj začinja decentno in obarva povsem naravno.
Pojavljanje:
Žafran Crocus, se v veliki meri povezuje z našim vrtnim Crocusom, verjetno pa žafran prihaja iz Krete in Male Azije. Danes ga gojijo v velikih količinah na območju Sredozemlja pa vse do Indije. Do 300 ton žafrana se letno trguje, 80% izvira iz Sredozemlja in Indije. Najboljše ime ima žafran iz regije La Mancha, Španija.
vgl. Anne Iburg "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, Dörfler Verlag GmbH
Izdelek z Žafran
-
Safinter Mlet žafran, 4 porcijske vrečke (0,50 g)
- fino mlet
- najboljša kakovost
- uporabite s pomočjo konico noža
-
Casale Paradiso Rižota mix - žafran, 300 g
- Enostavna priprava
- Idealno z ribami in mesom
- Z visokim deležem žafrana
-
KOTÁNYI Pravi žafran, 0,12 g
- popolno za ribe, perutnino, riž, testenine, pecivo
- posebej dobro se ujema z zelišči
- intenzivno rumena barva