Žafran

Crocus sativus

Navodila za uporabo:
Uporabeni so cvetovi, posušeni, celi ali mleti. "Žafran naredi kuhanje rumeno" - rek pozna prav vsak, ki je z žafranom že kdaj kuhal. Njegova rumena barva je prav tisto zakaj žafran izstopa. Zaradi njega imata španska paella ali italijanska rižota značilno rumeno barvo. Žafran se tudi lepo ujema z jagnjetino, perutnino in ribami, saj začinja decentno in obarva povsem naravno.

Pojavljanje:
Žafran Crocus, se v veliki meri povezuje z našim vrtnim Crocusom, verjetno pa žafran prihaja iz Krete in Male Azije. Danes ga gojijo v velikih količinah na območju Sredozemlja pa vse do Indije. Do 300 ton žafrana se letno trguje, 80% izvira iz Sredozemlja in Indije. Najboljše ime ima žafran iz regije La Mancha, Španija.

vgl. Anne Iburg "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, Dörfler Verlag GmbH


Izdelek z Žafran