Golaž - madžarska nacionalna jed

Golaž - madžarska nacionalna jed

Okusite ponos madžarske gastronomije

Golaž ali bolje rečeno golaževa juha (v madžarščini: gulyásleves) je dobila ime po osebi, ki je čuvala »guly« oziroma čredo živine. Pastir se je od 10. do 13. stoletja imenoval "Gulyás". Sama jed pa je bila izumljena veliko pozneje. Pastirji so radi pripravljali govedino v kovinskih posodah na prostem. V 19. stoletju je golaž juha osvojila ne le meščansko, temveč tudi aristokratsko kuhinjo.

Iz Madžarske se je golaž nato razširil po vsej Srednji in Vzhodni Evropi, kjer je izvirni recept doživel spremembe. Kot vsi priljubljeni recepti je tudi vsaka regija ali celo vsaka družina razvila svoj recept, ki se je prenašal iz roda v rod.

Glavne sestavine juhe, ki je postala madžarska narodna jed, so paprika, krompir, korenje, kumina in govedina. Dandanes pa se namesto govejega pogosto uporabljajo tudi druge vrste mesa, na primer ovčje, svinjsko ali celo perutninsko.

Tukaj je tradicionalni recept, po katerem si boste oblizalo vse prste:

Sestavine:

  • 600 g goveje krače (ali druge vrste mesa po izbiri)
  • 400 g krompirja
  • 300 g rdeče čebule
  • 2 velika korenčka
  • 1 velika repa
  • 1 beli poper
  • 1 steblo zelene
  • 1 paradižnik
  • 3 stroki česna
  • 1 žlica soli
  • 1,5 žlice sladke paprike (če želite 1 žlico sladke paprike in ½ pikantne paprike)
  • 1 čajna žlička črnega popra
  • 1 čajna žlička mlete kumine
  • 2 lovorjeva lista
  • ½ šopka peteršilja
  • 5 listov zelene
  • 2 žlici olja ali masla
  • 2,5 litra vode

V tem receptu je golaževa juha postrežena s posebno vrsto madžarskih testenin, imenovanih "csipetke", neke vrste cmoki.

Za testenine potrebujete:

  • 80 g moke 00
  • 1 jajce
  • 1 čajna žlička soli

Ko imate vse sestavine na voljo, se lahko lotite priprave. Ne pozabite, da se lahko čas kuhanja razlikuje glede na vrsto mesa, ki ste ga izbrali. Perutnina na primer zahteva krajši čas kuhanja.

Priprava:

  1. Meso operite, osušite, narežite na 2 cm velike kocke in ga za zdaj pustite.
  2. Čebulo očistite in jo narežite na majhne kocke. Ocvrite jo na segreti maščobi.
  3. Čebuli dodajte sesekljano papriko in prelijte z 1,5 decilitra vode. Pustite, da vre, dokler se maščoba ne loči.
  4. Zdaj dodajte govedino in jo pražite, dokler ne postane svetla.
  5. Začinite s soljo in poprom, potresite s kumino ter dodajte zdrobljen česen, na kocke narezan paradižnik, papriko brez kože in lovorov list. Lonec pokrijte s pokrovko in pustite, da 90 minut vre v lastnem soku. Opomba: Če želite bolj pekočo različico, dodajte pekoče čilije v juho pozneje!
  6. Medtem lahko pripravite testenine, tako da sestavine dobro pregnetete in odtrgate majhne koščke. Pozneje jih lahko pustite stati v juhi približno 10 minut. Ko rezanci splavajo na površje, so pripravljeni.
  7. Korenje, repo, zeleno in krompir narežite na kocke in jih skupaj s sesekljanim peteršiljem in listi zelene dodajte juhi ter prilijte 2 do 2,5 litra vode. Pokrijte in kuhajte 50 minut.
  8. Juha je skoraj pripravljena. Na koncu dodajte še čilije in kuhajte še 10 minut. To je to!

Ta recept je pripravil Gábor, član naše madžarske prevajalske ekipe. Hvala, Gábor!
Jo étvágyat!