Česen
Allium sativum
Uporaba:
Kot začimba in zdravilna rastlina: čebulica se uporablja sveža, celostna ali kot pasta, ter zmleta v posušeni obliki. Univerzalna začimba za slane jedi, prav tako nepogrešljiva v Sredozemski in azijski kuhinji. Česen odličen za ribe in meso, solatne prelive in omake.
Pojavljanje:
Izvor česna je zahodna Azija, danes pa ga gojijo že po vsem svetu. Največje države izvoznice so Kitajska, Indija, Južna Koreja, Rusija in ZDA, najboljši česen pa raste v zmernih in subtropskih krajih.
vgl. Anne Iburg "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, Dörfler Verlag GmbH
Izdelek z Česen
-
Sonnentor Česen granulat, 40 g
- nepogrešljiva začimba
- intenzivna in ostra aroma
- dobro se ujame praktično z vsem
-
KOTÁNYI Česen v kosmičih, 48 g
- pekoč in sladek
- za azijsko kuhinjo
- izboljša okus školjk in ratatouille
-
KOTÁNYI Česen in zeliščna sol, 50 g
- aromatična začimba
- za zelenjavo, meso in drugo
- z rožmarinom in šetrajem
-
Cosmoveda BIo česen, 100 g
- prodoren in oster vonj
- primeren za vse mesne in ribje jedi
- iz nadzorovane ekološke pridelave
-
Tempehmanufaktur Tempeh česen-koriander, bio, 200 g
- iz fermentirane soje
- s pridihom česna
- za pripravo v ponvi