Čili
Capsicum
Uporaba:
Jagodičevje (imenovane tudi kapsule) se pobirajo delno zrele in delno nezrele. Več kot odstranimo semen in notranjega rebra bolj zmanjšamo raven ostrine. Čili in čili v prahu ima velik pomen v azijskih in tajski kuhinji, ter tudi v latinsko ameriški, mehiški in karibski kuhinji.
Nahajališče:
Čiliji, ki se imenujejo tudi vroče paprike, sp po rodu iz Južne Amerike, in so vsi potomci Bird-Popra, ali Tepin čilija. Danes čilije gojijo po vsem svetu.
Najbolj vroča vrsta čilija na svetu:
Vrste Capsicum chinese velja za najbolj pekočo vrsto sploh. Njena kapsaicin koncentacija je več kot 2% in ima 300.000 Scoville enot. Svetovni rekord je dosegel rdeči Savina Habanero čili, kateremu so izmerili več kot 577.000 Scoville enot - preprosto neverjetno ostro!
vgl. Anne Iburg "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, Dörfler Verlag GmbH
Izdelek z Čili
-
Calvi Čili v olivnem olju, 100 g
- za dodajanje pikantnega pridiha
- idealno za oplemenitenje omak
- vrhunsko olivno olje
-
Wiberg Čili, zdrobljen, 190 g
- ognjena pikantnost
- intenziven okus
- odličen za vlaganje in kuhanje
-
Alnatura Bio Sélection čokolada, čili in višnja, 100 g
- temna čokolada in višnjevi krispiji
- veganske in 100% organske sestavine
- vsebuje čili v prahu
-
Sonnentor Čili kosmiči, 45 g
- Za testenine, omake, karije in marinade
- Vegansko in vegetarijansko
- Ročno pakirano