Čili
Capsicum
Uporaba:
Jagodičevje (imenovane tudi kapsule) se pobirajo delno zrele in delno nezrele. Več kot odstranimo semen in notranjega rebra bolj zmanjšamo raven ostrine. Čili in čili v prahu ima velik pomen v azijskih in tajski kuhinji, ter tudi v latinsko ameriški, mehiški in karibski kuhinji.
Nahajališče:
Čiliji, ki se imenujejo tudi vroče paprike, sp po rodu iz Južne Amerike, in so vsi potomci Bird-Popra, ali Tepin čilija. Danes čilije gojijo po vsem svetu.
Najbolj vroča vrsta čilija na svetu:
Vrste Capsicum chinese velja za najbolj pekočo vrsto sploh. Njena kapsaicin koncentacija je več kot 2% in ima 300.000 Scoville enot. Svetovni rekord je dosegel rdeči Savina Habanero čili, kateremu so izmerili več kot 577.000 Scoville enot - preprosto neverjetno ostro!
vgl. Anne Iburg "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, Dörfler Verlag GmbH
Izdelek z Čili
-
-
Wiberg Čili, zdrobljen, 190 g
- ognjena pikantnost
- intenziven okus
- odličen za vlaganje in kuhanje
-
-
Sonnentor Čili kosmiči, 45 g
- Za testenine, omake, karije in marinade
- Vegansko in vegetarijansko
- Ročno pakirano
-
Ankerkraut Čili sol, 150 g
- blag čili
- prijeten pekoč okus
- vsestransko uporabna
-
-
KOTÁNYI Chipotle dimljeni čili, 49 g
- nepogrešljiva sestavina TexMex kuhinje
- dimljen okus
- prijetna ostrina
-
KOTÁNYI Čili v prahu, 50 g
- začinjena ostrina
- rahla pražena aroma
- s čilijem, začimbami in zelišči
-